İlgili Yasal Mevzuat
Türkiye'de tıp muayenehanesi açabilmek yetkisi 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunu'a dayanır. Bu kanunun 5. maddesinde muayenehanelerin nerelerde ve ne şekilde açılabileceği belirtilirken, 12. Maddesinde hekimlerin ne tür sağlık kurum ve kuruluşlarında meslek icra edebileceği ve birden fazla yerde meslek icrasının hangi koşulda yapılabileceği düzenlenmiştir.
Ayrıca Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte muayenehane açmak için gerekli şartlar belirlenmiştir.
6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu uyarınca muayenehane açmak için meslek odasına kayıt zorunludur.
Kimler Muayenehane Açamaz
- Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinde çalışan hekimler muayehane açamazlar.
- Üniversite öğretim üyeleri
2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 36. Maddesinde; “Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim elemanları, kanunlarda belirtilen hâller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi hükmüne tabi olduğundan muayenehane açamazlar. - 1219 Sayılı Kanunun 12. Maddesinin 2. fıkrasının (c) bendi çerçevesinde, SGK anlaşması olan özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler muayenehane açamazlar.
- Ayrıca "Mesleğini serbest olarak icra eden muayenehane hekimleri hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edilmemek kaydıyla, SGK anlaşmalı özel sağlık kuruluşları ile vakıf üniversitelerinde hastalarının teşhis ve tedavisini yapabilirler"