Muayenehane Denetim Rehberi
Muayenehene denetimleriyle ilgili üyelerimizin tüm sorularına derneğimiz ve üyelerimiz dayanışma içerisinde destek olmaktadır. Muayenehaneler İl Sağlık Müdürlükleri tarafından denetlenir. Denetimler, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik (Resmi Gazete, 19/04/2025, Sayı: 32875) ve diğer ilgili mevzuatlara uygun olarak sağlık müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilir. Muayenehaneler olağan, olağan dışı ve süre sonu denetim olmak üzere üç şekilde denetlenir.
Olağan Denetim
Müdürlükçe denetim planında belirlenen takvim dâhilinde yerinde yapılan denetimdir. Sağlık tesisinin tabi olduğu mevzuatında belirlenmiş olan ruhsat, faaliyet ve hizmet standartlarına göre denetim ekibi tarafından yılda en az bir kez ve haberli olarak yapılır.
Olağan Dışı Denetim
İhbar veya şikâyet üzerine veya yazılı, görsel ve işitsel yayınlar, sosyal paylaşım siteleri, elektronik ortam ve benzeri iletişim kanallarında ilgili mevzuat ve Bakanlıkça belirlenen politika ve düzenlemelerle uyumlu olmayan bildirimler hakkında Bakanlık veya müdürlükçe resen ve habersiz olarak yapılan denetimdir. Olağan dışı denetimin; idari yaptırım uygulanması, adli merciler veya ilgili diğer kurum ve kuruluşlara bildirimler hariç olmak üzere, denetimi yapacak denetleyici ya da denetim ekibinin görevlendirildiği tarihten itibaren en geç otuz gün içerisinde tamamlanması esastır.
Süre Sonu Denetimi
Denetimlerde tespit edilen uygunsuzlukların giderilmesi için verilen sürenin sona erdiği tarihten itibaren en geç on beş iş günü içerisinde uygunsuzlukların giderilip giderilmediğinin yerinde tespiti amacıyla yapılan denetimdir. Bu denetimde, denetim tutanağına süre sonu denetimi olduğu yazılır
Muayenehane denetimleri, biri tabip olmak üzere en az üç personelden oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Muayenehaneler, çeşitli kategoriler altında denetlenir. Bu kategoriler ve denetim başlıkları şu şekildedir:
- Bina ve Hizmet Birimleri Standartları: Bu kategori, muayenehanenin fiziki yapısı, tıbbi atık yönetimi, çöp alanları, hasta hakları, fiziki eksiklikler gibi konuları içerir.
- Personel Standartları: Bu kategori, muayenehanede çalışan personelin yeterliliği, kılık kıyafeti, kimlik kartları, çalışma belgeleri, yetkisiz personel çalıştırılması gibi konuları kapsar.
- Tıbbi İşlemler ve Ekipman: Bu kategori, muayenehanede yapılan tıbbi işlemlerin yasalara uygunluğu, tıbbi cihazların bakım ve kalibrasyonu, asgari tıbbi malzeme ve ilaçların bulunup bulunmadığı gibi konuları içerir.
- Kayıt ve Bildirim: Bu kategori, hasta kayıtlarının tutulması, arşivlenmesi, kişisel sağlık verilerinin korunması, adli vakaların kaydı, sağlık raporlarının düzenlenmesi gibi konuları içerir.
- Diğer Tespitler: Bu kategori, yukarıdaki kategorilere girmeyen diğer denetim konularını içerir
Denetim detayları için Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Ek-6/Ç'de bulunan MUAYENEHANE DENETİM SORGU VE İDARİ YAPTIRIM FORMU'nu inceleyebilirsiniz.
1. Bina ve Hizmet Birimleri Standartları
- Ruhsata esas bina dışında tıbbi hizmet verilip verilmediği.
- Tıbbi atıkların imhasına yönelik tedbirlerin alınıp alınmadığı.
- Tıbbi ve evsel atıklar için ayrı çöp alanı tahsis edilip edilmediği.
- Tıbbi atıkların düzenli olarak alınması için sözleşme yapılıp yapılmadığı.
- Sağlık kuruluşunun tabelası, basılı evrakı veya internet ortamındaki isim, unvan ve uzmanlık dallarının uygunluk belgesine uygun olup olmadığı.
- Hasta hakları ihlallerine karşı gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı.
- Kötü muamele gibi hasta hakları ihlallerinin olup olmadığı.
- Hasta odaları, poliklinikler ve bekleme salonlarında Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ile entegre karekodun bulunup bulunmadığı.
- Muayenehanenin herhangi bir biriminde hastaların tedavisini veya toplum sağlığını olumsuz etkileyecek bir durumun olup olmadığı.
- Muayenehanede yapılamayacak tıbbi işlemlerin yapılıp yapılmadığı.
- Muayenehanede tedavi edilen hastalar için ayrıntılı dökümü olan satış fişi veya fatura düzenlenip düzenlenmediği.
- Ruhsatta belirtilen uzmanlık dalları haricinde araç ve gereç bulundurulup bulundurulmadığı.
- Tıbbi cihazların düzenli bakım, kontrol ve kalibrasyonunun yapılıp yapılmadığı.
- İlaç ve tıbbi ürünlerin kuruluş dışına satılıp satılmadığı.
- Uzmanlık dallarına göre bulundurulması zorunlu tıbbi malzeme ve donanımın bulunup bulunmadığı.
- Bulundurulması zorunlu asgari ilaçların bulunup bulunmadığı.
- Faaliyet izin belgesinde bulunmayan uzmanlık dallarında hasta kabulü veya tedavi yapılıp yapılmadığı.
- Sağlık Bakanlığından/Müdürlükten izin alınmadan açılan özel izne tabi hizmet birimlerinin olup olmadığı.
- Hasta ve çalışan güvenliğine ilişkin tedbirlerin alınıp alınmadığı.
- Acil müdahaleler için gerekli olan acil setinin bulunup bulunmadığı.
- Muayene odasının yeterli büyüklükte, aydınlatılmış ve havalandırılmış olup olmadığı.
- Hasta muayene odalarında hasta mahremiyetinin sağlanıp sağlanmadığı ve gerekli donanımın bulunup bulunmadığı.
- İlgili uzmanlık dallarının muayene odalarının yakınında tuvalet bulunup bulunmadığı.
- Bekleme salonu için yeterli kullanım alanının ayrılıp ayrılmadığı.
- Bekleme salonunda tuvalet bulunup bulunmadığı.
- Cerrahi uzmanlık dallarındaki muayenehanelerde pansuman odası bulunup bulunmadığı.
- Hastaların ve personelin kullandığı alanların havalandırılması, aydınlatılması ve ısıtılması/soğutulmasının uygun olup olmadığı.
- Sağlık kayıtlarının tutulabileceği bir büro veya bölümün bulunup bulunmadığı.
- Kadın hastalıkları ve doğum ile çocuk hastalıkları uzmanlarının muayenehanelerinde bebek emzirme ve bakım odası veya bölümünün bulunup bulunmadığı.
- Muayenehane katta bulunuyorsa binada asansör bulunup bulunmadığı.
2. Personel Standartları
- Muayenehane hekiminin özel hastanede ve/veya tıp merkezinde hizmet sunuyorsa sözleşmesinin olup olmadığı ve usul ve esaslara uyulup uyulmadığı.
- Sağlık kuruluşunda çalışan tüm sağlık personelinin önlük veya üniforma giyinip giyinmediği.
- Sağlık personeli tarafından kullanılan önlük veya üniformanın, sağlık personeli haricindeki kişiler tarafından kullanılıp kullanılmadığı.
- Sağlık kuruluşunda görev yapan personelin fotoğraflı bir kimlik kartı takıp takmadığı.
- Sağlık kuruluşunda adlarına personel çalışma belgesi düzenlenmeyen sağlık personeli çalıştırılıp çalıştırılmadığı.
- Sağlık kuruluşunda yetkisiz kişilerin sağlık hizmeti sunup sunmadığı.
- Sağlık kuruluşunun herhangi bir faaliyet alanı veya biriminde yetkisi olmayan kişilerin bulunup bulunmadığı.
- Muayenehanede, sertifika, yüksek lisans veya doktora belgesine dayanarak başka bir tıp dalının uzmanı olarak meslek icra edilip edilmediği ve tabiplerin tıp diploması veya uzmanlık belgelerinin verdiği yetkiler haricinde mesleklerini icra edip etmedikleri.
- Elektronik imza ve kaşelerin ait olduğu personel dışında başkaları tarafından kullanılıp kullanılmadığı.
- Muayenehanede sigortasız personel çalıştırılıp çalıştırılmadığı.
3. Kayıt ve Bildirim
- Sağlık kuruluşuna başvuran hastalara ait verilerin elektronik ortamda kaydedilip kaydedilmediği ve Muayene Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) kullanılıp kullanılmadığı.
- Kayıt altına alınan kişisel sağlık verilerinin ilgili kanun ve düzenlemelere uygun olarak işlenerek merkezi sağlık veri sistemine aktarılıp aktarılmadığı ve Bakanlıkça istenilen bilgi ve belgelerin gönderilip gönderilmediği.
- Tüm hasta kayıtlarının ilgili mevzuat hükümlerine uygun şekilde muhafaza edilip edilmediği ve hasta mahremiyeti ile hasta bilgilerinin gizliliğine uyulup uyulmadığı.
- Hasta sağlık bilgilerine ait kayıtların elektronik ortamda saklanması, değiştirilmesi veya silinmesinin önlenmesi ve gizliliğin ihlal edilmemesi için gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınıp alınmadığı.
- Adli vakalara ve adli raporlara ait kayıtların gizliliği ve güvenliği için gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı.
- Tıbbi kayıtların ilgili mevzuatına uygun olarak saklanması için uygun bir arşivin kurulmuş olup olmadığı.
- Sağlık kuruluşunda düzenlenen sağlık raporlarının iki nüsha olarak hazırlanıp bir nüshasının muhafaza edilip edilmediği.