Muayenehane Açma ve İşletme Rehberi
Derneğimiz, muayenehane açma ve işletme sürecinde karşılaşılabilecek her türlü sorunda üyelerimize kapsamlı teknik destek sunmaktadır.
Muayenehane Açmak İçin İzlenecek Adımlar Nelerdir?
Muayenehane Uygunluk Belgesi Başvuru Formu: İlgili il sağlık müdürlüğü web sitesinden ya da müdürlükten temin edilecek başvuru dilekçesi doldurulacaktır.
Başvuru Dilekçesi Ekinde İstenilen Belgeler
-
Kroki/plan örneği: 1/100 ölçekli Sağlık Kuruluşunun bütün mekânlarının ne amaçla kullanıldığını gösterir ve mimar onaylı olacaktır.
-
Tıbbı Atık Sözleşmesi: Büyükşehir belediyesince yetkilendirilmiş kuruluşla yapılan tıbbi atık sözleşmesi.
-
Yapı kullanım izin belgesi: Binanın yapı kullanma izin belgesinin aslı ya da belediye onaylı sureti (Yapı kullanma izin belgesinde muayenehane olarak kullanılacak mekânın sağlık tesisi olma şartı aranmaz).
-
İtfaiye Uygunluk Belgesi: Muayenehanenin bulunduğu kısımda ilgili mevzuata göre yangına karşı gereken tedbirlerin alındığına dair yetkili merciden hekim adına belge alınacaktır (Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı).
-
Biyometrik Fotoğraf: Hekimin son üç ay içinde çekilmiş olan fotoğrafı uygun şekilde bilgisayar programı ile kenarları kırpılarak taranacak ve Ekip Portalına yüklenecektir( ekip.saglik.gov.tr).
-
Vergi Levhası: İlgili vergi dairesine başvurularak vergi levhası alınacaktır.
-
Diploma ve varsa uzmanlık belgesi.
-
Noter onaylı imza beyannamesi.
-
Tabip odası kaydı: İlgili tabip odası tarafından düzenlenmiş olan meslek kuruluşuna kayıtlı olduğunu bildirir belge veya ilgili tabip odası kimlik kartı.
-
TC Kimlik Kartı: Her iki yüzü de taranacaktır.
-
Adli Sicil Belgesi: E-Devlet üzerinden arşiv kaydını da gösterir şekilde olacaktır.
-
Tıbbi Malzeme ve donanım listesi: Muayenehanede uzmanlık dallarına göre asgari bulundurulması zorunlu tıbbi malzeme ve donanım listesi (cihazlar için marka, seri veya bu numara yerine geçen bilgiler olacak şekilde yazılacaktır).
-
Zorunlu İlaç Listesi: Sağlık kuruluşunda bulundurulması zorunlu ilaç listesi (yönetmelikte isimleri ve miktarları belirtilen).
-
Muayenehane Uygunluk Belgesi Harç Bedelinin ödendiğine dair dekont.
- Halihazırda özel bir sağlık kuruluşunda kadrolu veya geçici çalışıyor iseniz çalıştığınız özel sağlık kuruluşu mesul müdürlüğünden/başhekimliğinden SGK ile sözleşmesiz bir şekilde hizmet verdiğinizi gösterir yazı.
Muayenehanede çalıştırılacak sağlık personeli (Ebe, Hemşire, Diyetisyen vb) için sağlık müdürlüğünden çalışma belgesi alınması zorunludur. Bu personelin çalışma izni başvurusu Sağlık Bakanlığı EKİP sistemi üzerinden yapılacaktır.
Muayenehane açarken herhangi bir kısıtlama var mı?
-
Optisyenlik müessesesinin bulunduğu bina, bahçesi ve müştemilatı içerisinde Göz Hastalıkları Uzmanı muayenehane faaliyeti gösteremez.
-
İşitme cihazı merkezinin bulunduğu bina, bahçesi ve müştemilatı içerisinde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı muayenehane faaliyeti gösteremez.
-
Ismarlama protez ve ortez merkezlerinin bulunduğu bina, bahçesi ve müştemilatı içerisinde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı muayenehane faaliyeti gösteremez.
Muayenehane açmak için istenilen tüm belgeler dijital ortamda (.pdf olarak) Sağlık Bakanlığı EKİP sistemi üzerinden ilgili sağlık müdürlüğüne gönderilir.
Muayenehane Açmak İçin Gerekli Fiziki Şartlar
- Aynı dairede en fazla üç hekim muayenehanesi bulunabilir.
- Hasta bekleme salonu: İki hekime kadar en az 10 m2, 3.hekim için ilave 5 m2 olmak üzere kullanım alanı ayrılır.
- Tuvalet: Bekleme salonuna koridorla bağlantılı, içerisinde acil çağrı sistemi, engelli hastalar için tutamaç, el yıkama bölümü ve gerekli hijyen şartlarını sağlayacak malzemeler bulunan tuvalet tasarlanır.
- Muayene odası: Yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan, en az 16 m² kullanım alanına sahip muayene odası bulunur. Muayene odası birbiri ile bağlantılı iki oda biçiminde düzenlenmesi halinde, odalar en az 8 m² hekim çalışma alanı ve en az 8 m² hasta muayene alanı olacak şekilde düzenlenir. Hasta muayene odalarında, hasta mahremiyetinin korunması ve uygun şartlarda muayenenin sağlanması için ses, görüntü ve gürültü açısından gerekli düzenlemeler yapılır. Uzmanlık dalına uygun araç, gereç ve donanım ile hasta muayene masası, soyunma bölümü ve lavabo bulunur.
- Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlık dallarında muayene odasında lavabo istenmez. Ultrasonografi (USG) yapılan kadın hastalıkları ve doğum muayene odasının ve ürodinami işlemi yapılan üroloji muayene odasının yakınında, içerisinde gerekli hijyen şartlarını sağlayacak malzemelerin olduğu ve hastaların mahremiyete uygun olarak bekleme salonundan ayrı bir bölümden geçişinin sağlandığı tuvalet bulunur. Tuvalette gerekli hijyen şartlarını sağlayacak malzemeler bulunur.
- Arşiv birimi: Sağlık kayıtlarının tutulacağı, dosyalama, verilerin toplanması ve istatistikî değerlendirmeler ile resmi kurum ve sigorta kurumlarına yapılacak bildirimlerin hazırlanması gibi çalışmaların güvenli bir şekilde yapılabileceği bir büro veya bölüm bulundurulur.
- Bebek emzirme ve bakım odası: Kadın hastalıkları ve doğum ile çocuk hastalıkları uzmanlarının muayenehanelerinde içinde lavabosu bulunan asgari 5 m² lik bebek emzirme ve bakım odası veya uygun araçla ayrılmış bölüm bulunur. Diğer uzmanlık dallarında aranmaz.
- Pansuman odası: Cerrahi uzmanlık dallarındaki muayenehanelerde enfeksiyon bulaşma riskinin engellenmesi amacıyla en az 10 m² kullanım alanına sahip pansuman odası bulunur.
- Yönetmelikte belirtilen asgari tıbbi malzemeler ve ilaçlar kuruluşta bulundurulur.
- Tabela:Tabelalarda en çok iki renk kullanılabilir. Işık verici vasıtalarla tabelaları süslemek yasaktır. Tabelada hekimin adı-soyadı var ise akademik ünvanı, tıp fakültesi ve uzmanlık belgesinde sahip olduğu ünvanlar kullanılabilir. Ayrıca muayenehanede kullanılacak olan tabela, reçete, basılı evraklar ve kaşede ilgili mevzuat hükümleri kapsamında klinik ibaresi, marka oluşturacak isim ve logolar ve reklam içerikli ibareler kullanılması yasaktır.
- Acil seti:Tüm uzmanlık dallarındaki muayenehanelerde, acil müdahaleler için gerekli olan acil seti bulundurulur. Acil setinde; ambu, laringoskop ve endotrakeal tüp bulundurulması gerekir. İlaçlar, muayenehane içinde sürekli hazır bulundurulur. Ulaşabilmesi kolay bir yerde bulundurulur..Müşterek muayenehane açan hekimler acil seti, tıbbi atık ve zorunlu ilaçları ayrı ayrı temin etmelidir.
- Muayenehane katta bulunmakta ise binada asansör bulunması zorunludur.
- Tıbbi Atık için kırmızı poşet, büyük çöp kovası ve küçük boy iğne ucu atık kutusu temin edilmelidir.
- Muayenehane Bilgi Yönetim Sisteminin (MBYS) kullanılması zorunludur.
- Muayenehanede sağlık personeli çalıştırmak isteyen hekimler (ebe, hemşire, sağlık memuru, sağlık tekniker/teknisyenleri gibi) gerekli evraklar ile Müdürlüğümüze başvuru yapmalıdır. Personelin ayrılışı durumunda Müdürlüğümüzce düzenlenen Personel çalışma belgesinin iptal edilmek üzere 10 iş günü içerisinde teslim edilmesi gerekir.
- Muayenehanenin başka adrese nakil işlemlerinin mutlaka bildirilmesi gerekmektedir. Nakil ile ilgili gerekli evraklar İl Sağlık Müdürlüklerinden veya web sitelerinden temin edilebilir.
- Muayenehanenin kapanması durumunda; Ruhsatı iptal edilen sağlık kuruluşu, yazılı veya elektronik kayıtlarını, defterler ve diğer belgeler arşiv ile ilgili mevzuatta belirtilen süre müddetince saklanmak üzere Müdürlüğe devreder. Hekim adına düzenlenen Muayenehane Uygunluk Belgesi ile var ise çalışan personele ait belge asıllarının iptal edilebilmesi için bağlı olduğu İlçe Sağlık Müdürlüğüne veya İl Sağlık Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.
- Faal olan muayenehanenin kapı numarası, cadde veya sokak ismi belediye tarafından değiştirilmiş ise Müdürlüğümüze ruhsatta güncelleme yapılması için başvuru yapılması gerekmektedir.
- Muayenehanede çalışanlar ve hasta güvenliği için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.(iş sağlığı ve güvenliği) Çalışan personeli varsa OSGB sözleşmesi yapılmalıdır.
- Muayenehane içinde Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Ünitesi açılacaksa 3 uygulama için 12 metrekare oda gerekli uygulama sayısı arttıkça her 3 uygulamaya ek olarak 3 metrekarelik alan yada ikinci bir oda eklenmelidir.
- Kimlik kartı ve önlük/üniforma: Sağlık kuruluşunda çalışan tüm sağlık personelinin, hizmetin gereklerine uygun olarak önlük veya üniforma giymesi zorunludur. Sağlık kuruluşu yönetimi, önlük veya üniforma seçimi ile ilgili sağlık meslek mensuplarının birbiri ile karışmasını önleyecek şekilde düzenleme yapmak zorundadır. Bütün personelin yakasına; personelin adını, soyadını, mesleğin ve ünvanını belirten ve mesul müdürlükçe onaylanmış olan fotoğraflı bir kimlik kartı takması şarttır. Kimlik kartlarının Bakanlığın elektronik sistem ile uyumlu karekod içermesi zorunludur ( karekodlu kimlik şartına, 31/12/2025 tarihine kadar uyum sağlanır.)
- Sağlık kuruluşunda hasta odalarında, polikliniklerde ve bekleme salonlarında hastaların geri bildirimde bulunabileceği “Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi” ile entegre karekod bulunması zorunludur. (1/1/2026 tarihinde yürürlüğe girecektir.)
- KAYNAK ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ